O projektu

Kaj delamo?

 

Ustanovili smo spletno skupnost za podporo strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju. Drugo zainteresirano javnost bomo z delom skupnosti seznanjali preko te spletne strani in novičnika (mailing liste).

S kakšnim namenom?

 

 • Nuditi pedagoškim delavcem čim boljšo strokovno podporo za osebno in strokovno rast ter prostor za medsebojno kolegialno podporo in izmenjavo dobrih praks.
 • Seznanjati širšo javnost z ustreznejšimi pristopi in vrednotami od teh, na katerih temelji šola že veliko predolgo, zaradi česar ne ustreza potrebam današnje družbe in posameznikov.

Naše poslanstvo je doseganje postopne spremembe vzorcev razmišljanja in delovanja v šolstvu v smeri zdravih vrednot in v skladu s sodobnimi dognanji na področjih otroškega razvoja, učenja in psihologije odnosov.

Naše vrednote:

 

 • spoštovanje dostojanstva in integritete vsakega človeškega bitja
 • kakovost odnosov
 • zavedanje enkratnosti vsakega posameznika, spoštovanje in omogočanje različnosti na vseh področjih življenja
 • avtonomija posameznika (možnost izbire, možnost odločanja o sebi)
 • avtentičnost, osebna avtoriteta in osebna odgovornost
 • pristno, avtentično, globoko učenje z notranjo motivacijo
 • samostojno in kritično razmišljanje, razvoj lastnih interesov, odkrivanje in razvoj talentov
 • inkluzivnost kot stremljenje k zagotavljanju razmer za vključenost in uspešnost vseh otrok (UNESCO, 2009)

Izhodišča:

 

 • Učiteljeva osebnost je njegovo poglavitno ’orodje’ za delo.
 • Poučevanje in vzgoja sta mogoča le skozi (kakovosten) odnos.
 • Vzgojo razumemo kot odnos dveh enakovrednih subjektov, ki bogati obe strani.
 • Za kakovost odnosa med odraslim in otrokom je odgovoren odrasli.
 • Pripravljenost otrok za sodelovanje je odvisna od kakovosti pouka, kakovosti odnosov v šoli, trenutnega in splošnega otrokovega stanja ter tega, koliko je šolski sistem sploh primeren za otrokove potrebe.
 • Svoboda posameznika je temelj za njegovo odgovornost. Svoboda vsakega posameznika je omejena s pravicami (svobodo) drugih.
 • Otroka vidimo kot v osnovi dobro človeško bitje, ki ima že ob rojstvu v sebi vse potrebne potenciale, vključno z željo po učenju in sodelovanju, katerim je treba omogočiti ustrezne pogoje, da se razvijejo.
 • Odnos je kontekst, v katerem bi morali vzgajati otroke, da bi dosegli svoj polni potencial, vključno z učnim potencialom. (Gordon Neufeld)
 • Dobre odnose lahko z otroki in najstniki vzpostavimo samo, če smo jih sposobni spoštovati in jemati resno kot enakovredne sogovornike. Osnovna kakovost odnosa med odraslim in otrokom, v katerem vsakdo čuti, da ga jemljejo resno ter ga zares opazijo, je ena najpomembnejših predpostavk uspešnega učenja. Kjer pa tega ni, preostane le še prisila – pritisk. Pritisk je nehuman in vedno kontraproduktiven, ne vodi v uspeh ter zastruplja medčloveške odnose. Kolikor bolj nekoga k nečemu prisiljujemo, toliko večji odpor mu vzbudimo. (Jesper Juul)

Vizija:

 

V slovenskem šolskem prostoru spodbujamo pristne, spoštljive in sodelovalne medsebojne odnose ter uveljavljanje sodobnih pristopov. Tako prispevamo k oblikovanju okolja, ki vsem udeleženim omogoča varnost, sprejetost, vključenost in spodbudo za razvoj njihovih potencialov.

Kako deluje?

 

Kot zasebna (zaprta) skupina na Facebooku. Ime skupine je OSEBNA RAST PEDAGOŠKIH DELAVCEV IN SODOBNI PRISTOPI V ŠOLSTVU.

 

Prvo in glavno pravilo je spoštljiva komunikacija, tudi kadar se ne strinjamo.

Objave so razdeljene po temah, ki jih označujemo s ključniki (hashtagi). Skrbimo za preglednost vsebin.

Moderatorji – strokovnjaki različnih profilov pedagoške in psihološke stroke pripravljamo zanimive in koristne vsebine v različnih oblikah. Spodbujamo medsebojne razprave, izmenjevanje izkušenj in praks, medsebojno pomoč ob strokovnih dilemah. Pomoč in nasvete nudimo tudi moderatorji. Člani lahko postavijo vprašanje oziroma prosijo za mnenja, izkušnje in predloge glede določenega problema ali dileme; lahko tudi anonimno.

Vsak mesec načeloma obravnavamo izbrano temo, vendar je vedno prostor tudi za vprašanja, ki se pojavljajo sproti.

Zelo zaželeno je, da sodeluje tak kolektiv ali posamezen strokovni delavec, ki izvaja neko napredno prakso, npr. gozdni vrtec/šolo, pouk na prostem, pouk brez učbenikov, Glasserjevo kakovostno šolo, formativno spremljanje ipd., in znotraj skupnosti navdušuje za to še druge. Ko se nekdo odloči, da bo to prakso prevzel tudi sam, mu tisti z izkušnjami lahko pomaga kot nekakšen mentor. (Takšnega mreženja si zelo želimo, ne moremo pa k temu prispevati več kot to, da nudimo prostor za povezovanje; za navduševanje in mentoriranje kolegov se odloči vsak sam; mi upamo, da bo tega čim več.)

Vsak član je v skupini aktiven toliko, kot mu ustreza.

Kdo se lahko pridruži?

 

Pridružijo se lahko samo pedagoški delavci in različni strokovnjaki, ki bodo prispevali strokovne vsebine.

Če ste strokovnjak na področju naših vsebin in želite sodelovati, mi pišite: info@podpora-pedagogom.si. Vabljeni!

Namen »ekskluzivnosti« je preprost: Da bi se lahko nemoteno posvetili udejanjanju našega poslanstva in vizije; da se izognemo smetenju, trolanju, obširni izmenjavi laičnih osebnih stališč in drugim motnjam, ki jih poznamo iz običajnih skupin na Facebooku.

 

Če niste iz pedagoških vrst, a vas tematike vendarle zelo zanimajo, povrh tega pa ste radovedni, kako nam bo šlo, se preprosto prijavite na naše e-novice. Enkrat ali dvakrat na mesec boste dobili v vaš e-poštni nabiralnik kratko poročilo o dogajanjih v skupnosti skupaj s povezavami do zanimivih in koristnih vsebin. Prijavite se tukaj.

Morda pa ste pedagoški delavec, vendar še oklevate, če je članstvo v skupnosti primerno za vas? Lahko nas spremljate posredno – preko e-novic, in se za pridružitev skupnosti odločite kadarkoli pozneje ali pa tudi ne. Novice vas nič ne stanejo in kadarkoli se lahko odjavite od prejemanja. Prijavite se.

Kako se lahko pridružite?

Kako se lahko pridružite?

 

 

Če vam je bilo vse, kar ste prebrali do tu, dovolj blizu, da ste si zaželeli biti del naše skupnosti, se lahko pridružite z nekaj kliki:

 

Kliknite tukaj (povezava do skupine na Facebooku) in zaprosite za članstvo (gumb “Pridružite se”).

Nujno odgovorite na tri zastavljena vprašanja, ki se vam pokažejo. V nasprotnem primeru vas ne moremo sprejeti, ker ne bomo vedeli ničesar o vas.

 

Nato počakajte. Kmalu bo nekdo od moderatorjev skupine odobril vaš vstop.

 

Kot člani skupine lahko povabite vanjo vaše kolegice in kolege iz stroke. Prosimo, da jih ob tem spomnite, da naj odgovorijo na vprašanja. Najlepša hvala!

 

 

Še nimate profila na Facebooku? Lahko ga ustvarite kar zdaj – zelo preprosto je in brezplačno. To naredite tukaj.

Komunikacija s širšo javnostjo

 

O dogajanju v spletni skupnosti (kratke povzetke razprav; zaključke, do katerih bomo prišli ipd.) bomo objavljali v medijih in po različnih kanalih družbenih omrežij ter preko e-novic. Zasebnost članov bo pri tem ustrezno varovana.

 

Namen komunikacije z javnostjo:

 

 • pridobivanje novih članov
 • pridobivanje donacij
 • seznanjanje širše javnosti s pristopi in paradigmami v izobraževanju, ki ustrezajo današnjemu času in potrebam današnje družbe.

Finančna plat

 

Kot vsak resen projekt tudi naš potrebuje finančna sredstva, in sicer za postavitev in delovanje spletne strani, za računovodstvo, predvsem pa za kakovostne vsebine in kakovostno podporo v spletni skupnosti. Velik del dela bo še vedno opravljen prostovoljno. Vendarle pa moramo vsi kdaj tudi jesti in vsak mesec plačati račune, kupiti kdaj kakšno strokovno knjigo, se udeleževati izobraževanj. Dolgoročno ne bo mogoče zagotavljati kakovostnih vsebin brez nekega finančnega povračila sodelujočim strokovnjakom. Želimo si, da bi s pomočjo donatorjev in  sponzorjev naša dejavnost lahko ostala brezplačna za tiste, katerim je namenjena.

Kako nas lahko še podprete:

 

 • Naročite se na e-novice (so brezplačne in bodo tudi ostale).
 • Kupite knjigo Šola, kam greš? – 1. del, 2. del ali komplet: trgovina
 • Priporočite nam potencialnega sponzorja ali – še bolje – nas priporočite sponzorju. Ste to mogoče vi? Kontaktirajte nas.
 • Donirajte poljubni znesek za delovanje našega projekta. Na ta način podprete napredek v kakovosti slovenskega šolstva.

 

Hvala za vaš doprinos!

Kako nas lahko še podprete

Imate vprašanje?

Spoznavamo sebe, se sprejemamo, celimo in rastemo.