DOLGI COVID PRI OTROCIH: KAJ MORAJO VEDETI STARŠI IN UČITELJI

Prevod; izvirni članek v angleščini najdete na tej povezavi.

Novi koronavirus SARS-CoV-2 še vedno raziskujejo, informacije izpred enega leta se spreminjajo. Sprva je bilo rečeno, da ta virusa otrok ne prizadene resno. Zdaj pa prihajajo v javnost poročila, da so akutne okužbe pri otrocih navadno res blažje, vendar jih enako pogosto kot odrasle doletijo dolgo trajajoči simptomi – z drugimi besedami ‘dolgi covid’.

Britanski urad za statistiko ocenjuje, da pri približno 13 % – 15 % otrok z boleznijo covid-19 simptomi trajajo več kot pet tednov. Nedavni preprint* iz Italije kaže, da pri več kot polovici otrok s covidom-19 vsaj en simptom vztraja najmanj še 17 tednov po prejetju diagnoze. 43 % med temi jih poroča, da jih simptomi ovirajo pri vsakodnevnih aktivnostih.

Objavili so navodila za pomoč bolnikom z dolgim covidom, o poznavanje tega pojava pri otrocih je še omejeno. Znanje o tem konstantno nastaja. V nadaljevanju smo strnili, kar vemo do zdaj.


*preprint je objavljeno poročilo o študiji, ki še ni šlo skozi strokovno recenzijo


Kako dolgi covid vpliva na otroke

Raziskave dolgega covida pri odraslih so razkrile dolg seznam simptomov. Prihajajo prvi dokazi, da se jih veliko pojavlja tudi pri otrocih. V omenjeni italijanski raziskavi na otrocih so pogosto poročali o utrujenosti, bolečinah v mišicah in sklepih, glavobolu, nespečnosti, težavah z dihanjem in palpitacijah, kar so sicer značilni simptomi dolgega covida pri odraslih.

V drugi večji raziskavi (preprint), kjer so anketirali starše otrok z dolgim covidom, pretežno v Združenem kraljestvu in ZDA, so našli podobne rezultate. V vzorcu 510 otrok so bili pogosti

utrujenost in šibkost (87%),

glavoboli (79%),

bolečine v trebuhu (76%)

in bolečine v mišicah in sklepih (61%).

Sočasno so poročali tudi o gastrointestinalnih simptomih in kožnih težavah, na primer izpuščajih.

Vir: Pexels

Isti članek poroča tudi, da se pri otrocih z dolgotrajno boleznijo covid-19 lahko pojavijo številne nevropsihiatrične značilnosti:

61 % otrok je imelo težave s koncentracijo,

46 % jih je imelo težave z zapomnitvijo informacij,

33 % z obdelavo informacij in

32 % z iskanjem ustreznih besed med govorjenjem.

Pogosta je bila tudi nepojasnjena razdražljivost, ki je lahko povezana s stalnim vnetjem v možganih, lahko pa je tudi odziv na slabo počutje.

Medtem ko se pri mnogih otrocih dolgi covid razvije kot neposredna posledica virusa, mednarodni članek navaja, da lahko pri nekaterih prihaja do premora med koncem akutne okužbe in začetkom dolgega covida. Vsak peti anketirani je imel po okužbi obdobje dobrega počutja. Italijanski članek pravi, da ima lahko covid-19 dolgoročne učinke tudi pri otrocih, ki okužbo prebolijo brez simptomov ali imajo minimalne simptome.

Smernice za starše in učitelje

Pandemija je v mnogih pogledih prizadela otroke in mlade. Nekateri so zamudili eno leto šolanja. Na udaru je njihovo psihično blagostanje, zmanjšanje telesne aktivnosti in kondicije pa pomeni tveganje tudi za telesno zdravje. Skrbi jih njihova prihodnost. Če tej mešanici dodamo še dolgi covid, so izzivi res veliki.

Otroka, ki ima dolgi covid, ne spodbujajte k preveliki aktivnosti, še posebej, ker telesni napor lahko prispeva k ponovitvi bolezni. Če menite, da ima vaš otrok dolgi covid, si zapišite simptome in vzorce njihovega pojavljanja. Te zapiske vzemite s seboj na posvet z zdravnikom. Lahko se zgodi, da ste bolje poučeni glede dolgega covida pri otrocih kot vaš splošni zdravnik. Podporo in informacije lahko poiščete tudi pri podpornih skupinah, kot je Long Covid Kids.

Ker se otroci zdaj vračajo v šole, je nujno, da se učitelji zavedajo obstoja dolgega covida. Ne bi smelo biti prepuščeno samo staršem, da učiteljem posredujejo informacije, kako dolgi covid vpliva na otroke.

Oboji se morajo zavedati, da je treba dolgi covid razumeti kot hendikepiranost z neznanim rokom trajanja – to je lahko mesece. Pri nekaterih otrocih se simptomi izražajo že eno leto. Simptomi so lahko različni, lahko nihajo, lahko se pojavijo mesece po okužbi s koronavirusom, ki je lahko asimptomatska.

Dolgotrajna obolelost za covid-19 povzroča različne telesne simptome, zato lahko privede do odsotnosti od pouka. Telesni simptomi skupaj z nevrokognitivnimi posledicami, kot so težave pri obdelavi informacij, s spominom in z govorom, lahko vplivajo na učni napredek.

Vir: Pexels

Nekaj smernic za šole:

Menimo, da je treba vsakega otroka oceniti kot posameznika, ki ima individualne potrebe. Otroci z boleznijo dolgi covid-19 bodo lahko zaradi simptomov potrebovali različne prilagoditve – učenje na daljavo, ali pa zagotovitev prostora za dremež v šoli, opazovanje in podporo med poukom športne vzgoje s prilagoditvami glede na utrujenost. Ne pozabite, da nobena rešitev ne bo ustrezala vsem otrokom.

Šole naj bodo seznanjene s postopki napotitve na ustrezne službe, kot so otroške klinike za covid (če so ustanovljene) in službe za duševno zdravje otrok in mladostnikov, če se pojavijo tesnoba, depresija ali drugi simptomi, ki potrebujejo poseben pristop.

Kolikor je le mogoče, naj bo šola v oporo družinam, ki se spopadajo z dolgim covidom pri otroku ali drugih članih. Predvsem naj do učencev in njihovih družin pristopajo sočutno in z empatijo do njihovih stisk v tem težkem in negotovem obdobju.

Opomba:
Izvirni članek v angleščini vsebuje številne povezave do virov navedenih podatkov in trditev. Nekaj teh povezav sem vključila tudi v tukajšnji prevod, ne pa vseh. Kogar zanimajo vse študije, na katere se članek sklicuje, jih lahko najde v izvirnem besedilu na tej povezavi.

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja